Vitamina „D” vs cancer

Numeroase studii au demonstrat legatura dintre efectele luminii solare si cateva tipuri de cancer cu mortalitate ridicata. Aceste cercetari au dus la reconsiderarea sfaturilor privind expunerea la razele solare, despre care se crede ca prezinta un risc crescand asupra cancerului de piele.

Dar, noi studii facute in Europa de Vest, demonstreaza o corelatie inversa intre razele solare si mortalitatea cauzata de cancerul de piele. Noile informatii survenite fac astfel necesara reconsiderarea recomandarilor privind expunerea la razele solare din punct de vedere al sanatatii pielii.

S-au desfasurat doua astfel de cercetari importante in domeniu: EMBASE (1980->2006) si MEDLINE (1966->2006). In urma evaluarii rezultatelor, s-a ajuns la o concluzie clara: razele solare au un efect preventiv in inceputul sau agravarea diferitelor tipuri de cancer (cancer ovarian, cancer de colon, cancer la prostata, cancer la san).

O explicatie a acestui efect preventiv a razelor solare asupra cancerului, o constituie rolul razelor UVB, si anume a sintezei de vitamina D. Cei mai multi oameni obtin 80-90% din necesarul de vitamina D de la razele solare, deoarece foarte putine feluri de mancare (in principal uleiul de peste) naturale contin vitamina D.

Nota:

  • Exista un clar conflict de interese in sustinerea avantajelor expunerii la razele solare.
  • Cercetarile mentionate n-au fost finantate de nici o organizatie externa!

Dupa European Journal of Cancer(2006)

www.ejconline.com

About the author

Info bronzare

Leave a comment: