• Home  / 
  • EDITORIAL
  •  /  Avertizarile de cancer datorita expunerilor solare

Avertizarile de cancer datorita expunerilor solare

lumina_solaraVă rugăm gasiţi ataşat “vedeta săptămânii”, un articol pozitiv pe care am ales să-l postăm  la categoria “Mass-media-Comunicate de presă” pe pagina de internet a A.S.B.P.R. Vă rugăm să faceţi cunoscut acest articol clienţilor dumneavoastră.

Avertizarile de cancer datorita expunerilor solare “conduc la carenta  Vitamina D”!

Avertizarile de sanatate publica cu privire la cancerul de piele au condus la o crestere a carentei Vitaminei D datorita lipsei luminii solare, conform unui studiu controversat despre efectele expunerii la razele ultraviolete.Richard Gray, Science Correspondent, 09 August 2009

Dar acum, un nou studiu controversat  a invinovatit aceleasi mesaje de sanatate publica pentru cresterea numarului de persoane care sufera de deficienta Vitaminei D, deoarece esueaza in a capata suficiente raze solare la nivelul pielii.

Vitamin D este produsa de corp ca raspuns la expunerea la razele ultraviolete ale luminii naturale. Ajuta la prevenirea bolilor osoase precum osteoporoza, precum si la prevenirea bolilor imunitare, astm, diabet, hipertensiune, depresie,  Parkinson’s si scleroza multipla.

Cercetatorii solicita acum revizuirea instructiunilor de expunere solara pentru a asigura o suficienta cantitate de Vitamina D in organizamul oamenilor.

Dr Veronique Bataille, care a condus acest studiu, declara: “S-a depus atat de mult efort in a informa oamenii despre efectul nociv al razelor ultraviolete solare, incat multi acum isi iau masuri extreme pentru a se asigura ca nu se expun prin folosirea cremelor cu factor de protectie 15 pe tot parcursul anului. “Nu vrem sa spunem ca expunerea la soare este sanatoasa intrucat exista clar un risc, dar oamenii au nevoie de putin soare pentru a se mentine sanatosi”.

Dr Bataille si colegii au masurat nivelul Vitaminei D in sangele a  1,414 femei albe din UK si au comparat aceste rezultate cu tipul lor de piele si cu detaliile despre concediile in strainatate, folosirea aparatelor de bronzat si numarul de ori in care s-au ars la soare. Ei au gasit ca cele cu pielea cea mai alba, care au de obicei parul roscat sau blond, aveau cel mai scazut nivel de Vitamina D.

Gandirea stiintifica conventionala sugereaza ca nu asa ar trebuie sa stea lucrurile. Persoanele cu un nivel ridicat de melanina – pigmentul care determina culoarea inchisa a pielii – produc mai putina Vitamina D si exista dovezi pentru a demonstra ca acei cu radacini Asiatice si Afro – Caribbiene au probleme in producerea Vitaminei D.

Dr Bataille, un dermatolog consultant la Spitalul General Hemel Hempstead si un cercetator al Kings College London, a gasit deasmenea ca acele personae cu pielea deschisa la culoare au avut si cel mai mic nivel de expunere solar ape parcursul zilelor de vacanta de peste granite sau cea mai mica expunere la solar. Cercetatorii au concluzionat ca oamenii cu pielea deschisa la culoarau evitat din ce in ce mai mult expunerea la razele solare, datorita sensibilitatii crescute si astfel au produs din ce in ce mai putina Vitamina D. Au adaugat totusi ca poate fi si o trasartura genetica ca persoanele cu pielea deschisa la culoare sa aiba un metabolism diferit al Vitaminei D.

Descoperirile au continuat cu alte studii ale grupului Dr Bataille care au aratat ca lumina solara poate sa nu fie singura cauza de melanoma, cea mai periculoasa forma de cancer de piele. In schimb ei au concluzionat ca numarul de alunite de pe piele a fost un indicator mai bun al riscurilor.

“Recomandarile referitoare la expunerea solara ar trebui revizuite” declara Dr Bataille. “Este un rau posibil daca oamenii ar recepta mesajul de a evita complet soarele. Sfatul tebuie sa fie adaptat tipurilor de piele si intensitatii soarelui din tara respectiva.”

Expertii sustin ca evitarea excesiva a soarelui a avut radacinile in indicatiile oficiale confuze despre expunerea la soare care a ridicat in mod nejustificat  temeri pentru expunerea la soare.

Recomandarile de pe pagina de internet a Health Protection Agency sustin ca oamenii ar trebui sa limiteze expunerea neprotejata la radiatiile solare, mai ales in cele 4 ore din jurul pranzului, chiar si in UK. Avertizeaza  chiar ca arsurile solare pot aparea si cand stai in umbra sau e innorat.

Cancer Research UK obisnuia sa avertizeze ca persoanele sa stea la umbra in 11am si 3pm, momente la care soarele este la intensitate maxima si potrivit expertilor la nivelul maxim de producere al Vitaminei D. Recent si-au schimbat punctual de vedere in “stai la umbra intre 11am si 3pm” si  ”incearca sa te acoperi”.

Vitamin D poate fi obtinuta din mancare, inclusive din peste si oua, dar este mai greu pentru organism sa-si capteze suficienta rezerve din aceste surse iar consumul acestora in UK a scazut dramatic.

Dr Bataille considera ca oamenii pot produce suficienta vitamina D de la doar 15 minute de expunere la soare in tricou, dar trebuie adaugat ca pentru cei cu pielea inchisa la culoare sau pe parcursul lunilor de iarna cand soarele este mai redus ca intensitate, timpul de expunere trebuie crscut.

Potrivit unui studiu distinct, recent aparut la University College London, 20 % din femei si 12 % din barbate sunt clasificati ca fiind in present deficitari de Vitamina D, in timp ce nivelul vitaminei D pentru aproape  2/3 din femei si 57% din barbate este “insuficient”

Dr Vasant Hirani, care a condus acest studiu, a adaugat: “Recomandarile cu privire la expunerile solare nu trebuie clarificate.”

Asociatia Britanica de Dermatologie a emis recent un ghid impreuna cu Societatea Nationala de Osteoporoza recomandand persoanelor sa stea 15 pana la 20 de minute la soare, zilnic. Nina Goad, din partea Asociatiei, declara ca are indoieli ca mesajele de santate publica cauzeaza carente de Vitamina D. “Deficienta Vitamin D este foarte probabil sa provina de la stilul nostru de viata,  adica de la  petrecerea unui numar mare de ore in interior, la lipsa Vitaminei D in alimentatie, pana la climatul nostru insemnand ca avem parte de expunere solara limitata pentru cea mai mare parte a anului” a adaugat.

Un purtator de cuvant al Health Protection Agency declara: “nu spunem ca oamenii ar trebui sa evite toate razele solare. Intradevar o cantitate mica de raze ultraviolete poate ajuta la mentinerea nivelului de Vitamina D.”

About the author

Info bronzare

Leave a comment: