Ce inseamna RSS?

RSS este cea mai noua gaselnita a pasionatilor de internet, este cea mai simpla modalitate de a intra in contact cu noutatile fara sa fie nevoie sa navogati personal pe site-urile de stiri. Datorita lui este posibil sa primiti stirile instantaneu ce au fost publicate, indiferent de modalitatea cu care va conectati la internet: telefon mobil, pc/laptop

RSS este o familie de formate de fluxuri web, specificate în XML şi folosite pentru Web syndication. RSS este folosit (printre altele) pentru ştiri, weblog-uri şi podcasting

Web feed-urile oferă conţinut web sau sumaruri de conţinuturi web împreună cu legături către conţinutul complet al respectivei surse de informaţii şi alte metadate. RSS oferă această informaţie sub forma unui fişier XML numit feed RSS, webfeed, stream RSS sau canal RSS. În plus faţă de facilitarea sindicalizării, feed-urile web permit cititorilor fideli anumitor pagini să fie informaţi la actualizarea conţinutului de pe aceste pagini web, prin folosirea unui soft special numit aggregator.

În paginile web, feed-urile web (RSS sau Atom) sunt de obicei legate de cuvântul „Subscribe” („Subscrie”), un pătrat portocaliu, un icon de feed, sau de literele XML sau RSS.

Utilizare

În timp ce partea cea mai importantă a mass-mediei încă încearcă să înteleagă potenţialul RSS, ştiriştii folosesc RSS ca să ocolească sursele de ştiri tradiţionale. Utilizatorii finali şi jurnaliştii au la dispozitie acum surse constante de ştiri, fără să mai fie nevoiţi să petreacă timp căutând.

Un program cunoscut sub numele de „feed reader” poate să verifice o listă de surse de ştiri în numele utilizatorului şi să afişeze ştirile pe care le găseşte. Deseori siturile general cunoscute au feeduri, dar şi cele mai mici au adoptat această tehnologie. Anumite situri chiar le permit utilizatorilor să aleagă între feeduri formatate RSS sau formatate Atom; altele oferă numai feeduri RSS sau numai Atom.

Programele care folosesc RSS sunt disponibile pentru diferite sisteme de operare. Partea de client sunt proiectate ca programe de sine stătătoare sau extensii pentru programele existente, precum browserele. Browserele precum Microsoft Internet Explorer 7, Mozilla Firefox, Safari sau Opera au integrat suportul feedurile RSS.

Clienţii de feeduri integraţi in pagini web nu solicită software special insalat pe calculatorul utilizatorului şi permit acestora să aibă feedurile disponibile pe orice calculator ar lucra, dacă acesta este conectat la internet. Există agregatoare care combină mai multe feeduri în unul singur, exemplu fiind un feed despre fotbal care grupează mai multe surse de ştiri în una singură. Există de asemenea şi motoare de căutare de conţinut publicat prin feeduri web, precum Feedster or Blogdigger.

Articol preluat de pe: https://ro.wikipedia.org/wiki/RSS

About the author

Bufnita

Leave a comment: