Dezinformare în presă – partea I

exclamareDeoarece studiourile de bronzare vor fi greu încercate dupa ultimele comunicate de presă referitoare la industria bronzării, ne-am decis sa traducem răspunsul ESA (European Sunlight Association).

Vă rugăm a ne sprijinii în distribuirea acestui material întrucât vor fi de un real ajutor saloanelor de bronzare. Deasemenea vă rugam să recomandați saloanelor sa printeze aceste materiale și să le distribuie clienților.

 

 

Solarul și Grupa 1

Clienții dumneavoastră au văzut probabil știri recente care pretindeau că oamenii de știință spun că aparatele de bronzare sunt ”la fel de periculoase precum arsenicul”, sau comparau bronzarea indoor cu fumatul. Aceste relatări sunt inexacte și derutante și se bazează pe o neînțelegere a cercetărilor actuale. Am pregătit un scurt ghid pentru voi, pentru a vă ajuta să răspundeți oricăror întrebări și procupări pe care le-ar putea avea clienții dumneavoastră.

Ce înseamnă știrile:

  • Aparatele de bronzare au fost catalogate ca și ”Grupa de Risc 1” de un grup de cercetători din Franța. ”Grupa de Risc 1” înseamnă că există dovezi că folosirea aparatelor de bronzat poate mări riscul aparăției cancerului de piele.
  • Informația nu este deloc nouă: lumina solară este în aceeași categorie ca și mai nou aparatele de bronzat, și a fost în această categorie încă din 1992!
  • Din 1992, mii de doctori au recomandat expunere moderată la razele soarelui  pentru o mulțime de beneficii pentru sănătate. De fapt, mulți experți de renume în Vitamina D sunt convinși că beneficiile razelor solare  depășesc cu mult riscurile.
  • Fiind în categoria “Grupa de risc 1” nu spune nimic despre mărimea riscului, ci doar că există un risc. Unele lucruri din aceeași categorie sunt foarte periculoase, precum arsenicul și iperita. Alte substanțe poartă doar un grad foarte mic de risc, precum vinul rosu, berea si peștele sărat.
  • Știrile care afirmă lucruri precum „bronzarea este la fel de periculoasă precum arsenicul” sunt interpretate greșit. Oamenii de știință nu au făcut în nici un caz astfel de comparații, ci doar reporterii în căutare de titlu înfricoșător.
  • Raportul însăși nu a fost publicat. Toate știrile au la bază un comunicat de presă, și nici un reporter nu a citit efectiv raportul!
  • IARC este un grup de cercetători care lucrează cu Națiunile Unite. Raportul lor nu este un studio recent; este o reinterpretare a documentelor din 2006, cate la rândul lor au fost o revizuire a 23 de studii, unele datând chiar de la începutul anilor 1980. Acele studii au avut o gamă variată de descoperiri.

Din cele 23 de studii:

  • 5 au fost excluse pentru informații inutilizabile
  • 6 au avut rezultate sugerând chiar că aparatele de bronzare reduc risul apariției cancerului!
  • 16 au avut rezultate în limita marginii de eroare – La alegeri experții spun că nu trebuie să ai încredere într-un poll care indică un candidat cu 1% inaintea celuilalt, cu o margine de eroare de 5%.
  • Unele articole recente includ statistici derutante: că aparatele de bronzare sporesc risul cancerului de piele cu 75%. Acest număr provine dintr-un studiu cu metode îndoielnice. Autorii studiului admit că nu au ajustat factori precum expunerea la razele solare sau sensibilitatea solară. Chiar și dacă studiul este exact, NU înseamnă că 75% dintre utilizatorii aparatelor de bronzat vor avea cancer de piele, înseamnă că riscul este sporit. Pentru că subiectul de discuție este riscul probabil, în timp ce riscul efectiv este relativ mic, o creștere procentuală mare se transpune de fapt într-un risc crescut într-o foarte mică măsură. Pentru a vă oferii un alt exemplu, riscul anual de accident de mașină fatal este în jur de 0.013%. Dacă acest risc ar crește cu 75%, ar fi în jur de 0.023%, sau cam 1 la 4,500. Asta pentru a vedea procentul în perspectivă!

Sperăm ca argumentele de mai sus să vă ajute în explicarea contextului clienților vostri!

CITESTE si partea a doua a comunicatului

About the author

Bufnita

Leave a comment: