Vitamina D „The Sunshine Vitamin”

Cancerul este unul dintre punctele slabe ale societatii tot mai des vehiculate, toate fenomenele legate de acesta beneficiind de un interes crescut. Astfel din ce in ce mai vehiculat in toata lumea este termenul de „Sunshine Vitamin„, „Vitamina razei de soare„.

Vitamina D, un element insignifiant pare-se a reusit sa dovedeasca ca marea majoritate a bolilor grave pot fi evitate printr-o nutritie si un tratament adecvat. In ceea ce priveste nutritia echilibrata cu toti ne confruntam zi de zi cu aceasta, cu toti invatam inca din scoala generala ce inseamna o dieta echilibrata, sanatoasa.
Insa sunt alte doua elemente care nu sunt luate in considerare atat de mult precum aceasta: exercitiul fizic si expunerea la razele solare. Al doilea aspect beneficiaza de conditii oarecum precare la nivel mondial date fiind ideile preconcepute in ceea ce priveste expunerea la razele soarelui si la razele UV in general. Insa ceea ce nu se stie sau nu se ia in considerare este ca pentru absorbtia Vitaminei D in corp sunt necesare .
Vitamina D este o vitamina solubila in grasimi produsa natural de catre corpul uman in urma expunerii la razele UV. Ea este de asemenea prezenta in anumite alimente sub forma de Vitamina D2 (ergocalciferol) si D3 cholecalciferol). Plamanii si ficatul joaca un rol important in activarea vitaminei D in organismul uman. Datorita rolului avut in reglarea absobtiei calciului si fosforului, joaca un rol important in mentinerea unei structuri osoase si a unei danturi puternice. Un rol extrem de important il joaca de asemenea si in intarirea sistemului imunitar si in prevenirea anumitor tipuri de cancer.

In cazul copiilor deficienta de Vitamina D poate provoca rahitism, in cazul adultilor provocand dureri musculare si ale oaselor. Deseori pentru a aloca in tot corpul vitamina D acesta „fura” din structura osoasa, cauzand astfel osteoporoza. Riscul diabetului, al sclerozei multiple si a tensiunii arteriale ridicate cresc de asemenea exponential datorita deficientei de Vitamina D.
Studii recente au aratat ca 32% din tineri si mai mult de 50% din populatia adulta sufera sau sunt expusi riscului de deficienta de Vitamina D.
Majoritatea vitaminei D necesare poate fi obtinuta prin expunerea la razele UV a fetei, mainilor si a picioarelor timp de 5-10 minute, de 2-3 ori pe saptamana. Acest lucru este facil in timpul primaverii, verii si toamnei, insa este dificil in timpul iernii. Lipsa expunerii din timpul iernii este eliminata prin depozitarea excedentului din timpul celorlaltor anotimpuri in tesutul adipos.

Folosirea lotiunilor ce contin factori de protectie diminueaza producerea si absorbtia Vitaminei D in corp, astfel un factor de protectie de 8 scade la 95%, o crestere a factorului deteminand o scadere mai accentuata. Pentru a obtine o cantitate necesara de raze solare, protejand totodata si pielea este recomandat ca in cazul expunerii in primele 10 minute aceasta sa fie facuta cu precautie si fara folosirea unei lotiuni cu factor de protectie. Astfel ve-ti putea beneficia de efectele binefacatoare ale razelor solare si totodata va ve-ti proteja pielea in mod corespunzator.

Pentru cei care nu se pot expune la razele solare sau nu vor sa se expuna fara a folosi o lotiune cu factor de protectie exista o altenativa, bronzarea artificiala. Prin intermediul acestei metode puteti obtine cantitatea necesara de vitamina D chiar si in timpul iernii. Problema folosirii lotiunilor cu factori de protectie este astfel eliminata, lotiunile speciale pentru solar neavand influenta asupra procesului de productie si absorbtie a Vitaminei D.

Pentru a produce aceeasi cantitate de Vitamina D afro-americanii au nevoie de o expunere de 5-10 ori mai mare decat caucazienii.
In ultima perioada din ce in ce mai multe studii au demonstrat ca deficienta de Vitamina D este in mai mare masura responsabila pentru mai mult de o duzina de tipuri de cancer decat expunerea excesiva la razele UV. Astfel putem spune ca o expunere moderata la razele UV in mod adecvat este mai recomandata, decat neexpunerea totala sau partiala ce creste posibilitatea imbolnavirii. Pe langa diversele efecte psihice pozitive trebuie avem in vedere si acest aspect al „Sunshine Vitamin”.

About the author

Info bronzare

Leave a comment: