EuroNorma 0.3 – ce înseamnă pentru saloane?

O nouă legislaţie europeană este în vigoare, care va reduce emisiile de radiaţii UV ale aparatelor de bronzare până la nivelul emisiilor soarelui Mediteranean de miazăzi. Considerăm că este suficient de puternic.

Aşadar, ce înseamnă norma 0.3 pentru saloane? Există două aspecte ale acestei întrebări. Primul se referă la ce înseamnă 0.3 W/sq.m., de ce a fost aleasă această valoare, şi cum poate fi măsurată. Cel de-al doilea aspect se referă la ce înseamnă această reglementare în practică – ce trebuie, tu în calitate de proprietar de salon de bronzare, să faci cu ea – şi când.

La ce se referă norma 0.3 ?

Dacă iei UV metrul şi măsori emisiile aparatului tău de bronzare obţi o citire mult mai mare de 0.3 W/mp. Şi, este bine de ştiut că majoritatea UV metrelor uzuale măsoară doar emisiile de raze UVA. Reglementările se referă la emisiile din pregul de eritem, care marea majoritate, până acum, au fost în mod normal emise ca raze UVB.

De ce a fost ales pragul 0.3 ?

Pragul ales se aseamănă cu maximul emisiilor solare din pragul de eritem măsurat vara la miezul zilei în zona Mediteraneană. Se intenţionează a se adapta maximul emisiilor aparatului de bronzare la maximul biologic pe care îl poate suporta un tip de piele caucazian (persoane cu pielea albă). Acest tip de gândire reprezintă de altfel o bună ştiinţă. Puţin precaută, dar cu rezonanţă. Ca şi îndustrie nu ar trebui să provocăm limitele – acele timpuri sunt de mult apuse. Trebuie să acceptăm, şă învăţăm să ne adaptăm şi să mergem mai departe. A face orice altceva ar fi o pierdere de timp şi energie. Toate efectele biopozitive (cum aparatele de bronzare pot fi benefice pentru sănătate) au fost accumulate drept cunoştinţe pe parcursul ultimilor 10 ani în mod deosebit, toţi sunt mulţumiţi cu limita 0,3 – nu există bază biologică pentru o valoare mai mare.

Măsurarea

Majoritatea UV metrelor de mână oferă în mod tipic o citire în milliWati / cmp de UVA. Dacă ar trebui să măsurăm doar emisiile UVB am obţine o valoare mult mai mică. Noile reglementări sunt în primul rând preocupate de orice tip de raze care cauzează arsurile solare (eritemul). Razele care cauzează arsurile solare sunt numite radiaţii eritem. Cel mai simplu mod de a privii aceste date este acesta:

UVB = eritem (limită 0.3 Watts/sq.m), în timp ce pot fi emisii mai mari de raze UVA. În mod contradictoriu, combinaţia de emisie mare de raze UVA şi mică de raze UVB care este impusă de legislaţie, asigură deasemenea şi un ten perfect. Ai nevoie de doar puţine raze UVB pentru bronzul perfect – sufficient cât să stimuleze producţia de melanină proaspătă. Restul se rezolvă în timp şi cu ajutorul razelor UVA.

Cântărirea eritemului

Binenţeles, ştiai că nu poate fi atât de simplu! Aveai dreptate. Toate lungimile de undă ale razelor UV cauzează arsuri în doze excesivenu doar razele UVB. Razele UVC sunt cele mai dăunptoare, care provoacă arsuri în câteva secunde, apoi razele UVB, care provoacă arsuri în câteva minute, şi în final UVA, care provoacă arsuri în 10 minute sau mai mult. Aşa cum este normal în industria bronzării, totul depinde de dozare – şi doza, la rându-I depinde de timpul de expunere. Astfel, oamenii de ştiinţă au alocat fiecărei lungimi de undă UV o valoare corespunzătoare nivelului de eritem (arsuri) potenţial per secundă. Totalul emisiilor măsurate, când sunt ajustate, trebuie să ajungă la maxim 0.3 W/mp radiaţie eritem. Cele mai mari lungimi de undă UVA au cel mai slab nivel de eritem şi în mod interesant, sunt aceste raze(cu lungime de circa 360nm) de care avem nevoie pentru bronzare artificială. Aşadar putem seta multe astfel de raze să se încadreze în limita eritem de 0.3W/mp şi să şi bronzeze foarte bine, atâta timp cât se produce melanină pentru a fi bronzată! Problema apare când trebuie să stimulăm producţia de melanină proaspătă şi avem nevoieîn principal de raze UVB – şi să obţi asta de la o lampă încărcată pe deplin cu UVA înseamnă un timp de bronzare mai îndelungat – prea lung, poate, pentru a fi viabil comercial. Aşadar, ceea ce ne trebuie este facilitatea de a utiliza tuburi UVB pentru stimularea producţiei de melanină doar când se construieşte tenul, pentru majoritatea timpului în rest folosind doar emisii UVA până la maximum 0.3W/mp măsurate la nivelul eritemului. Totuşi, producătorii de tuburi sunt în mod înţelegător enervaţi de această cale deoarece piaţa este formată pe ideea de a avea un tip de lampă care face totul. Un compromis este posibil cu raze UVA şi doar puţine (doar suficiente) UVB pentru a stimula producţia de melanină la fiecare şedinţă de bronzare, cumulativ. Acest compromis este cel mai simplu şi cea mai ieftină (cât şi cel mai economică) cale de a obţine un bronz perfect. Nu poţi măsura acest prag de eritem tu însuţi fără un fotospectrometru şi soft-ul potrivit, şi acestea costă în jur de £30,000 şi nu sunt tocmai portabile! Apoi sunt şi foarte dăunătoare dacă doreşti să le recalibrezi de fiecare dată când sunt mutate, sau utilizate – sau acurateţea acestora cade spre nivelul ‘neconvingător’. Aceasta este o problemă cu care orice autoritate se confruntă în încercarea de a demonstra dacă o reglementare legislativă a fost încălcată.

Legislaţia europeană

Declaraţia publicată pe 22 Ianuarie 2007 de către Comisia Europeană a devenit efectiv lege în toată Europa imediat după. În practică autorităţile doresc să le dea timp producătorilor să se conformeze, în acest caz 6 luni – ceea ce înseamnă că va afecta toate aparatele de bronzare noi produse după 22 Iulie 2007. În mod normal, acest timp de transpunere legislativă în practică ar fi fost de 3–5 ani sub standardele europene CENELEC, dar autorităţile au decis că în urma rezultatelor Raportului SCCP (publicat în 20 June 2006 – vezi TAN*BIZ Septembrie 2006) această normă trebuie imprementată fără nici un fel de întârziere pentru a proteja consumatorii – se precizează în Declaraţie. Ce s-a întâmplat până acum este istorie. Marea întrebare care rămâne este cum va afecta acestă normă 0,3 saloanele de bronzare, mai ales că sunt încă ape tulburi. Declaraţia Europeană trebuie acum transpusă în legislaţia fiecărei ţări în parte – ceea ce va însemna o diferenţă de la o ţară la alta în ceea ce priveşte metoda de adoptare, timpul de adoptare, şi obligativitatea şcenariului. Menirea noii reglementări este de a proteja consumatorul prin reducerea razelor emise de aparatele de bronzare care provocau arsuri solare, până la limita acceptabilă de 0.3 Watt/mp. Acest lucru presupune ca saloanele de bronzare să adapteze această limitare prin ajustarea echipamentelor până la un punct pentru a le face compatibile. Dar până când? Această întrebare este importantă atât pentru saloane dar implică puţină preocupare şi pentru autorităţile care vor lua decizia. Chiar dacă toţi proprietarii de saloane de bronzare ar devenii membrii ASBPR, Asociaţia Saloanelor de Bronzare Profesionale nu ar fi atât de puternică pentru a lupta cu o tranziţie de lungă durată şi a ajuta saloanele de bronzare pentru a se adapta noilor cerinţe – să zicem în 2 – 5 ani. Acest termen nu ar fi fost nerezonabil având în vedere numărul mare de tuburi, filtre, balastre care ar trebui schimbate pentru a face toate aparatele de bronzare din România compatibile cu norma 0.3, în acelaşi timp în care cerinţele crescânde pentru aceste componente se experimentează pretutindeni în Europa.

Obligativitatea

Orice am spus pe marginea acestui subiect ar fi pură presupunere din partea noastră, având în vedere că fără a şti cum această Declaraţie va fi implementată în România este imposibil de spus. Vom publica aceste informaţii pe măsură ce acestea apar. Un newsletter va fi pus în circulaţie în moment ce avem informaţii sigure în legătură cu acest subiect în România.

About the author

Bufnita

Leave a comment: