Razele UV si colagenul

 

collagenStudiile biochimice și fotometrice asupra modificărilor structurii de colagen indusă de razele UV

Influența radiațiilor UV (270-380 nm) asupra proprietăților biochimice, fluorescente și colorimetrice ale colagenului a fost studiată. Radiațiile de lungă durată cu raze UV (120h) a fost însoțită de stabilitatea structurală a colagenului prin enzime proteolitice  specifice și nonspecifice, prin formarea de noi componenți fluorofori adiționali, prin mărirea grupărilor de carbonil din colagen, și prin schimbări semnificative în modelul de distribuție al produselor rezultate din hidroliza alcalină din pe parcursul cromatografiei gelului. Coordonatele filmelor de collagen au fost de asemenea modificate. Aceste schimbări ale colagenului sugerează că radiațiile UV induc procesele de modificare și oxidare foto in colagen.

INTRODUCERE

Colagenul este una dintre proteinele funcționale importante din corpul uman. Joacă un rol important în morfogeneză, dezvoltare și îmbătrânire a majorității organelor și țesuturilor umane (piele, tendoane, șesuturi oasoase și cartilaginoase, dinți, pereți vasculari). De exemplu, colagenul este principala proteină fibrilară și conținutul acesteia este 80% asemenea țesut uscat. Conținutul de collagen din piele este un parametru foarte important atât în biomedicină cât și în cosmetică. Este deasemenea importantă înțelegerea patogenezei diferitelor reacții ce însoțesc îmbătrânirea pielii. Radiațiile UV prezente în spectrul radiațiilor solare este un factor important ce influențează procesul de îmbătrânire al colagenului pielii. Radiația solară este compusă din lumină vizibilă, zona de infraroșii și zona UV caracterizată prin 3 tipuri de spectre: UV-A (320–400 nm), UV-B (290–320 nm) și UV-C (220–290 nm) [4, 5]. UV-C este de obicei blocată de stratul de ozon, în timp ce UV-B și UV-A caracterizate printr-o lungime de undă mai mare pot acționa active asupra pielii umane și pot cauza eritem, celule canceroase și alte schimbări morfobiochimice  la nivelul pielii. Deși e de interes mondial fotoîmbătrânirea colagenului, care are importanță teoretică și practică de necontestat rezultată din studii ale efectelor radiațiilor asupra colagenului din piele, deseori acest proces furnizează rezultate contardictorii când materiale experimentale devin subiectul radiațiilor UV-A and UV-B. Discrepanța se poate datora diferitelor utilizări experimentale ale radiațiilor (diferite lămpi UV, durata și doza tratamentului luminos). Totuși, din punctual nostrum de vedere aceasta problem este lipsită de abordarea metodologică complexă pentru analizarea modificării fotochimice a colagenului la nivel molecular și supramolecular, inclusiv evaluarea fotodistrugerii, fototransformării, fotooxidării induse atât de efectele distincte ale razelor UV-A și UV-B, cât și de efectele combinate ale unui spectru larg de raze UV-A și UV-B.

Scopul acestui studio a fost investigația complex biochimică și fotometrică ale posibilelor modificări ale structurii colagenului induse de radiațiile UV (270–380 nm) la diferite durate de expunere.

METODE

Filmele de colagen obținute din prepararea colagenului (Serva) la utilizarea experimentală. Au fost iradiate la aer folosind o lampă cu mercur și filtru de lumină UVS-5, permeabilă pentru razele UV intre 270 și 380 nm; perioadele de expunere erau între 10  și 120 h.

Un articol de:

G. A. Rebrova*, V. K. Vasilevsky, L. B. Rebrov, L. A. Osipova, and V. A. Bykov

Centrul de Tehnologie Biomedicală pentru Cercetare Științifică și Educație
B-dul. Krasina 2, Moscova, 123056 Rusia; tel.: (495) 254-11-93; (495) 254-56-84;
e-mail: galinarebrova@mtu-net.ru; nicbmtvilar@mtu-net.ru
1 Iunie 2006

Articole similare
About the author

Bufnita

Leave a comment: