Ajutorul natural in bronzarea naturala – MELANINA

AJUTORUL NATURAL IN BRONZAREA NATURALA – MELANINA

Cunostintele despre modul in care functioneaza bronzarea naturala si despre cum se bronzeaza pielea pot influenta modul in care pigmentul se schimba in functie de tipul de piele. Nu multe persoane cunosc procesul de bronzare si fac in mod repetat alegerile gresite in incercarea de a obtine un bronz auriu. Melanina din piele joaca un rol enorm de important in procesul de bronzare, iar lumea trebuie sa inteleaga ce rol joaca aceasta in timpul bronzarii pentru luarea deciziilor corecte. Pentru intelegerea deplina a melaninei trebuie intelese radiatiile UV si efectul expunerii exagerate la razele soarelui. Noile cunostinte te pot ajuta sa iti mentii pielea sanatoasa si bronzul frumos.

CE ESTE MELANINA?

Melanina este o substanta produsa in mod natural de corp care determina culoarea ochilor, parului, a pielii, etc. Persoanele cu tenul mai inchis au o cantitate mai mare de melanina in corp in timp ce persoanele cu o cantitate mai scazuta de melanina au pielea si parul deschise.

Melanina poate aduce multe beneficii importante, cel mai apreciat fiind cel cu privire la soare. Corpul produce melanina ca protectie naturala impotriva razelor ultraviolete daunatoare, insa nu confera protectie completa. Multi cred ca persoanele cu pielea intunecata si un nivel ridicat de melanina nu au nevoie sa se fereasca de razele soarelui, insa in realitate ei se expun unui risc la fel de mare.

Intr-adevar, persoanele cu un nivel mai mare de melanina pot tolera soarele o perioada mai indelungata, dar pot si ele sa se arda. Melanina este esentiala in obtinerea bronzului intrucat acest pigment reactioneaza cu razele ultraviolete pentru a da o nuanta mai inchisa pielii.

RAZELE UV

Primul stadiu al procesului de bronzare are loc in momentul in care pielea expusa intra in contact cu razele ultraviolete ale soarelui. Exista doua tipuri de raze numite UVA si UVB. Razele UVA nu patrund atat de adanc in piele si constau in lungimi de unda mai mari decat razele UVB care patrund direct in profunzimea pielii. Aceste raze UVB, odata intrate in straturile adanci ale pielii, incep un proces care declanseaza productia de melanina.

Practic exista sute de tipuri de solare disponibile pe piata in zilele noastre si cele mai multe folosesc lampi de bronzare care dau rezultate diferite si cauzeaza probleme diferite. Fiecare lampa de bronzare produce niveluri diferite de raze ultraviolete si prezinta o putere mai mica sau mai mare in functie de care bronzul este mai slab sau mai intens. Lampile de bronzare care au randament mai mare de raze confera pielii un bronz auriu mult mai sanatos, fara riscul de arsuri.

ROLUL MELANINEI

In esenta, melanina este un pigment produs in mod natural indeplinind rolul de prim mecanism defensiv al corpului impotriva arsurilor solare. Cand razele ultraviolete provenite de la soare sau de la lampile de bronzare vin in contact cu pielea expusa, are loc o reactie in corp facand melanocitele sa produca melanina in piele.

Motivul pentru care acest lucru se intampla este ca melanina poate contribui la protejarea pielii de excesul de lumina ultravioleta care poate dauna cauzand arsuri. Melanina functioneaza ca o reactie cu ultravioletele care inca ating pielea. Aceasta reactie are loc la suprafata pielii si pe masura ce razele ultraviolete vin in contact cu melanina, aceasta reactioneaza cu razele rezultand un pigment mai inchis numit bronz.

Melanina lupta impotriva efectelor expunerii exagerate la razele UV, insa corpul poate produce numai o cantitate limitata de melanina, iar pielea se poate arde odata ce melanina a fost in totalitate absorbita. Razele UV care continua sa intre in piele dupa terminarea melaninei sunt absorbite in schimb de celulele pielii si cauzeaza afectiuni ale pielii.

Daca organismul nu ar produce melanina, ar fi vulnerabil in fata ultravioletelor cu care intra in contact pielea. Melanina este esentiala in protejarea corpului si prevenirea arsurilor de soare sau de ultraviolete de la alte surse precum si a altor afectiuni.

RATA DE REPRODUCERE A MELANINEI

Melanina este produsa de corp pana la o anumita limita si este esential sa stii aceasta limita pentru a preveni arsurile. Odata ce melanina a fost folosita cu scopul protejarii de ultraviolete, corpul incepe sa produca mai multa pentru a nu intrerupe protectia. Reproducerea melaninei nu este imediata si poate dura pana la doua zile inainte ca aceasta sa fie gata sa lupte impotriva razelor ultraviolete din nou.

Recomandam ferm sa eviti bronzarea atat timp cat nivelul de melanina se reface intrucat acest lucru poate fi foarte periculos si poate duce la afectiuni severe ale pielii. Daca te hotarasti sa te bronzezi intr-o zi, iar a doua zi mergi la plaja ca sa intensifici bronzul, melanina nu a avut timp sa se refaca decat pe jumatate ceea ce inseamna ca nu ai protectie completa impotriva efectelor soarelui si ca nu ti se va intensifica pigmentul. Bronzarea prea frecventa este reteta dezastrului.

Cea mai recomandata si mai sanatoasa modalitate de a obtine un bronz deosebit este sa ii acorzi timp corpului sa isi refaca in intregime nivelul de melanina inainte sa te expui la o alta portie de ultraviolete. Odata cu inaintarea in varsta, pielea isi pierde usor usor din capacitatea de a se bronza, mai ales dupa ce ai facut acest lucru prea des. Prea mult bronz poate incapacita productia unui nivel suficient de melanina si poate crea o reactie in lant.

Daca nu faci pauza intre perioadele de bronzare, nu ii permiti melaninei sa se refacasi poti sa provoci afectiuni pe termen lung ale corpului. Acesta este un obicei foarte nociv prezent la multe persoane. Nelasand secretia melaninei sa se finalizeze, favorizeaza aparitia unei serii de boli de piele.

Multi cred ca nu au nevoie de o astfel de pauza inainte sa se bronzeze din nou, insa astfel corpul va intelege ca nivelul de melanina a ajuns deja la maximum, chiar daca nivelul real este injumatatit, chiar daca ulterior corpul beneficiaza de pauzele corecte intre expuneri.

MELANINA CA LOTIUNE DE PROTECTIE SPECIALA

Multe persoane cred ca se pot baza numai pe melanina din corp fara sa mai apeleze la o lotiune de protectie. Este cu siguranta posibil sa faci acest lucru insa trebuie sa ai grija. Motivul pentru care atat de multe persoane folosesc lotiune pentru protectie solara este acela de a se bucura de o perioada indelungata de stat la soare fara sa le fie teama ca se ard sau ca scade nivelul de melanina.

Exista metode prin care sa incerci sa cresti productia naturala de melanina folosind substante ca Tirozina sau Psoralenul. Tirozina este un aminoacid folosit de corp in productia de melanina. Psoralenul, pe de alta parte, face pielea mai sensibila la razele ultraviolete produse de soare insa este periculoasa pentru intensificarea bronzului.

Ideea este sa nu exagerezi cu bronzatul, ci sa o faci la cateva zile, pentru a-i da corpului timpul necesar sa se refaca. Astfel, vei realiza un nivel optim de melanina in corp si vei beneficia de protectie impotriva razelor ultraviolete ale soarelui mentinand in acelasi timp un bronz frumos si sanatos. Cu siguranta, poti merge la solar pentru a mentine rutina de bronzare atat timp cat nu exagerezi.

Bronzul poate sa iti creasca increderea in tine si sa iti ofere un plus de energie astfel incat procesul de bronzare sa nu conste numai in grija sa produci suficienta melanina ca sa nu te arzi. Daca adopti o atitudine ponderata, vei mentine o piele sanatoasa si niveluri optime de melanina.

MELANINA SI SOLARELE

Se stie ca solarele sunt mai sigure decat statul la plaja. Tuburile de solar emit mult mai putine raze daunatoare decat soarele. Posibilitatea de a controla cantitatea de ultraviolete si timpul de expunere fac solarul o cale sigura de a te bronza atat timp cat este folosit in mod responsabil.

Solarul este o solutie ideala pentru ca organismul tau sa primeasca cantitatea necesara de vitamina D de care are nevoie. Unele persoane sustin chiar ca razele ultraviolete care patrund in piele sunt singura modalitate de a obtine vitamina D. Acest lucru nu este intru totul adevarat, insa solarele sunt in mod sigur o cale eficienta.

In ciuda faptului ca aceste argumente vin in favoarea solarelor, trebuie sa ai in vedere pericolul folosirii lor in exces si sa fii precaut. Razele ultraviolete produse de tuburile din salon pot patrunde foarte adanc pentru ca se concentreaza pe o anumita zona o perioada indelungata. Acest lucru poate provoca efecte pe termen precum pielea imbatranita sau ridata.

Un alt efect secundar al folosirii incorecte a solarului este atunci cand oamenii se bronzeaza prea des, iar melanina din corp nu se mai reface suficient de repede generand arderea sau vatamarea tesutului.

SFATURI PENTRU PROTECTIA MELANINEI IN TIMPUL BRONZARII

Rasuceste-te des cand stai la bronzat pentru a te asigura ca obtii un bronz uniform pe ambele parti si ca nici nu te expui prea mult timp. Daca te bronzezi in mod regulat cu ultraviolete, mergi la un control cel putin o data pe an ca sa elimini riscul unei afectiuni a pielii.

Pielea deshidratata se arde mult mai usor decat pielea hidratata asa ca nu uita sa bei si sa ai mereu apa la indemana.
Cand esti la inaltime, in munti sau intr-un oras la altitudine mai mare, riscul de a suferi arsuri este mai mare si trebuie sa porti haine care sa te protejeze. Acelasi lucru se intampla intr-o zona aproape de ecuator. Razele ultraviolete sunt emise de soare nu numai in timpul lunilor de vara, ci si iarna.

Cand esti in apa, razele ultraviolete sunt reflectate pe corp asa ca nu uita sa aplici din nou crema dupa ce vii de la inot.
Soarele este cel mai puternic intre orele 11 si 2 dupa amiaza asa ca, daca te bronzezi in aceasta perioada, tine minte ca melanina lucreaza din greu.
Daca nu iti place ideea de a merge solar sau de a sta la plaja, exista o multime de lotiuni si spray-uri autobronzante disponibile in magazine care pot oferi un bronz excelent fara expunere.
Retine ca poti lua vitamina D din alte surse decat razele ultraviolete ale soarelui, asa ca nu te baza numai pe aportul de la soare.

FII INTOTDEAUNA PRECAUT SI TINE MINTE CA MELANINA ESTE DE NEINLOCUIT!

About the author

Bufnita

Leave a comment: