Medic oncolog de top recomandă:

TREBUIE să beneficiezi de o sedință de bronzare

Fata in solarMesajul medicilor a fost de mult timp fără echivoc – nu există siguranță în bronzare deoarece expunerea la soare cauzează cancer de piele. Cu toate acestea în ciuda faptului că eu însumi sunt expert în tratarea cancerului, tocmai am petrecut 4 săptămîni de vacanță in Africa de Sud, unde am făcut astfel încât să mă expun la soare în fiecare zi. Sfatul medical actual este să te acoperi la expunerea solară, dar eu consider ca beneficiile expunerii la razele solare UVA și UVB se ridică deasupra dezavantajelor chiar și în cazul expunerii în aparatele de bronzat pe parcursul lunilor de iarnă. Aceasta datorită faptului că soarele razele sunt transformate in Vitamina D, o substanță ce ajută consolidarea sistemului imunitar și întăririi oaselor, și poate chiar combate depresia și cancerul.

Caută razele: Folosind aparatele de bronzare pe parcursul lunilor de iarnă vei sporii nivelul de Vitamina D acumulată.

Vitamina D este cunoscută pentru rolul vital în metabolismul calciului, necesar oaselor puternice. Săptămâna trecută un nou studiu a demonstrat că poate chiar stabiliza cazurile Alzheimer. Cercetări pe adulți britanici de peste 65 de ani au demonstrat că deoarece nivelul vitaminei D din corpul lor a scăzut, afecțiunile mentale au crescut. Această deficiență poate creea deasemenea osteomalacia – o slabire a densității oaselor ce cauzează rheumatism sau dureri de spate cornice – și copii se pot îmbolnăvii de rahitism, o boală în care oasele nu se dezvoltă corespunzător. Cercetarea a demonstrate că fără această Vitamina D suntem predispuși la îmbolnăviri uzuale precum răceli, gripă, dar și mai îngrijorătoare precum tuberculoza. Dar poate și mai surprinzătoare este dovada că Vitamina D ne poate proteja împotriva cancerului. Studii recente au dovedit că tările cu cel mai mult soare annual au cele mai puține cazuri de cancer de colon, prostată sau cancer de sân (deși cu exactitate rolul Vitaminei D in acest caz nu este total evident). In orice caz, expunerea solară a fost legată de 40% mai puține șanse de a avea cancer de prostată. Și cercetarea publicată în American Journal Of Clinical Nutrition în 2007 a raportat o posibilă reducere a cancerului de sân în rândul femeilor ce au consumat Vitamina D tablete.

Ideea ce Vitamina D este esentială pentru o sănătate de fier nu este nouă; nici legatura aceteia cu razele solare.

In Marea Britanie imediat dupa secolul 19, copii din orașe erau din ce în ce mai puțin expuși la razele soarelui și au devenit schilodiți de rahitism. A fost de asemenea descoperit faptul că tuberculoza – devenită déjà comună – poate fi tratată cu ulei de ficat de cod, o altă sursă bună pentru Vitamina D, și cu lămpi solare – varianta incipientă a aparatelor de bronzat care furnizează raze artificiale UV similare razelor solare. Dar în anii recenți bolile rezistente antibioticelor, precum tuberculoza, sporesc, dovedind că medicina poate să devină insuficientă.

Combinând mesajul anti-soare doarece cauzează cancerul de piele și moda tinerilor de a-și petrece cât mai mult timp în interior cu jocurile pe calculator în detrimentul activităților în aer liber există potențial pentru criza sănătății. În 2009 pur și simplu nu beneficiem de suficiente raze de soare astfel încât să procurăm vitamina D necesară menținerii sănătății. Procurarea Vitaminei D prin dietă se poate face consumând ulei de pește, ficat, ouă, și fibre precum cereal, margarină și lapte. Există și suplimente ulei de ficat de cod, dar este aproape imposibil să procuri cantitatea necesară de vitamina D doar prin dietă. O persoană ar trebui să consume 10 pahare înalte de lapte în fiecare zi doar pentru a obține nivelul minim necesar. Există câteva medicamente cu doze reduse de Vitamina D (la nivel european este recomandată o doză zilnică de 5mcg). Dar în ciuda faptului că sunt medic, nu sunt un mare fan al medicamentelor, mai ales în acest caz în care există o controversă în ceea ce privește nivelul “sigur” al vitaminei. La începutul anilor 50, folosirea suplimentelor de Vitamina D procurate din alimente provoacă moartea infanților din cauza problemelor cardiace și ale rinichilor. Dar, dimpotriva, este imposibilă o supradoză prin expunerea la soare. Pielea automat începe producerea pigmentului (rezultănd tenul bronzat) cînd a produs suficientă Vitamina D. Razele solare sunt întradevar cea mai bună sursă. bronzul la soare

Asta nu înseamnă că trebuie să faci abuz de soare pe plaja o dată pe an și să te arzi. Mesajul cancerului de piele este corect. Melanomas – tumoarea de piele – se identifică la persoanele ce au căpătat arsuri solare, mai ales în tinerețe. Cele mai bune estimări rezultate dintr-un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății, precizează că într-o zi însorită, o persoană cu tenul normal va obține cantitatea maximă de Vitamina D prin expunerea la soare de la 5 – 10 minute, de până la 3 ori pe săptămână, a feței și a antebrațelor în jurul prânzului. Expunerea de scurtă durată oferă beneficii pe când cea de lungă durată dăunează. Binențeles în această țară soarele poate fi greu de găsit, mai ales pe timpul iernii. În aceste perioade mulți dintre noi pot beneficia de efectele lămpilor UV ale aparatelor de bronzare. Deoarece întregul corp este de obicei expus, o singură ședință de 5 – 10 minute, o data la fiecare 6 săptămâni, ar trebui să fie suficient. Cei cu pielea mai închisă la culoare ar putea avea nevoie de pâna la 8 ori mai mult decât un Caucazian deoarece tenul acestora este mai rezistent la razele UV. Pericolul aparatelor de bronzare intervine atunci când vorbim de expunerea copiilor. Riscul apariției melanomas – tumorii de piele sporește în cazul persoanelor care încep să folosescă aparatele de bronzat la o vârstă mai mică de 18 ani. Dar un studiu recent asupra frecvenței apariției tumorii de piele, melanoma, a descoperit că în Suedia, unde folosirea aparatelor de bronzare este strict reglementată și saloanele de bronzare supravegheate, prevenind frecventarea acestora de către copii și exagerarea folosirii lor de către adulți, au existat mai puține cazuri de melanoma în rândul persoanelor care frecventează saloanele de bronzare dacât în rândul acelora care nu o fac.

Mă îndoiesc că forurile de conducere vor prescrie vreodată persoanei cu carențe de Vitamina D căteva sedințe de bronzare in saloane specializate, dar nu consider că ar dăuna dacă ar face acest lucru. Orice puțin ajută.

ProfesorulTim Oliver este Medic Oncolog Medical Oncologist la Barts și Spitalul London. Sursa: Mail Online, 02 Februarie 2009

About the author

Bufnita

Leave a comment: