Bronzarea artificială are și efecte pozitive?

semn-de-intrebareÎntrebare: Auzim atât de des despre efecte negative, dar totuși bronzarea artificială are și efecte pozitive? Chiar mi-aș dori să știu asta. Mulțumesc.

Răspuns: Singurul efect pozitiv al bronzării artificiale stabilit până în acest moment, și acceptat în rândul oamenilor de știință, este beneficial cosmetic. O piele bronzată arată mai bine și arată mai sănătoasă decât o piele nebronzată. Ceea ce încă nu a fost stabilit, dar este general acceptat, este că atunci când arăți bine te și simți bine și sunt o multitudine de anecdote ce stau la baza acestei constatări. Așadar este destul de bine acceptată ideea că bronzarea poate avea beneficii psihologice, dar deocamdată nu au fost măsurate. Aceste beneficii s-ar putea dovedi a fii considerabile, daca starea de bine devine din ce în ce mai acceptată ca necesitate pentru o sănătate psihică, și acest concept de wellness stă din ce în ce mai mult la baza tratamentelor medicilor.

Există binențeles aspecte pozitive ale bronzării, cum ar fi producția de Vitamina D, deosebit de importantă pentru sănătate, dar aceste beneficii pot fi obținute printr-o doză mult mai redusă de raze UV decât ar fi nevoie pentru obținerea unui ten bronzat – poate o cincime dintr-o ședință de bronzare ar fi îndeajuns. Am putea lua în calcul un beneficiu adiacent (radiațiile infraroșii) produs de aparatele de bronzare, care ar putea influiența mobilitatea articulațiilor și anumite forme de artroză. În afară de acest lucru, mai există beneficii medicale extensive ale razelor UV, dar acestea pot fi revendicate doar de practicieni medicali.

Razele UV sunt folosite de dermatologi,de exemplu, în tratarea psoriasis-ului, eczemelor și anumitor forme de acnee.

Articol preluat de la : European Sunlight Association

About the author

Bufnita

Leave a comment: