Cat costa un salon de bronzare?

Salon bronzare profesional

Timpul alocat bronzarii artificiale este cu mult redus comparativ cu acela acordat expunerii la soare. Trendul este ca tot mai multe persoane vor sa arate ca venite de la mare nu doar in sezonul estival. Deschiderea unui de salon de bronzare necesita investitii de cel mult 50.000 de euro pentru trei sau patru aparate de bronzat profesionale noi, iar asigurarea portofoliului de clienti si extinderea afacerii au nevoie doar de atentie fata de vizitatori pentru un succes garantat.
Cererea pentru saloanele de bronzat depaseste in multe cazuri oferta. Unii clienti sunt nevoiti sa mearga in alt capat de oras pentru a gasi un astfel de centru care sa corespunda pretentiilor. Principalul secret al succesului este dat de amabilitatea fata de vizitatori si abia apoi plasarea intr-un vad bun. Aparatele pot fi achizitionate second-hand sau noi. E suficient un angajat pentru un salon cu trei cabine si doar temporar un al doilea angajat. Nu este nevoie de o pregatire speciala pentru a face asa ceva. Consilierea sumara a clientilor e principala activitate a celor care practica o astfel de afacere, pe langa sterilizarea aparatelor.

pret-solarInvestitia initiala

„Investitiile de inceput presupun inchirierea spatiului, amenajarea, cumpararea solarului (un solar nou costa aproximativ 7.500 de euro fara TVA), cumpararea mobilierului, scaune, fotolii, dulap, birou, vitrine, paravane, toate acestea cu aproximativ 1.500 euro, cosmetice pentru solar – 300 euro”.

Mai este nevoie de aprobari de la asociatia de locatari si SANEPID. „Firma Talnes Impex din Brasov a inceput cu o investitie de doar 5.000 de marci germane in urma cu zece ani, iar anul trecut a depasit cifra de afaceri de un milion de euro”, a declarat directorul general Szasz Jozsef. „Firma Ana Maria Beauty Center din Bucuresti a inceput cu o investitie totala de aproximativ 40.000 de euro intr-un spatiu cu trei cabine orizontale”, a declarat Doina Butonaru, unul dintre cei doi asociati ai firmei. Cea mai importanta investitie e cea de la inceput. „Intretinerea aparatelor costa foarte putin”, a precizat Butonaru.

Un angajat sau cel mult doi

Un salon din Oradea a inceput in martie 2006 cu doar doi asociati, care se ocupau si cu vanzare de imbracaminte si masaj. „Firma a avut initial un singur angajat, care lucra opt ore (10.00-16.00), iar restul de patru ore pana la ora 22.00 lucram eu, iar pe parcurs am angajat cel de-al doilea om, cu program de patru ore”.
„Pentru Talnes e o afacere de familie, sunt partener cu sora si cumnatul meu, fiecare fiind responsabil pentru un departament din firma”, a declarat directorul firmei. „Nu e nevoie de o pricepere speciala”, precizeaza Bojtor. Angajatii trebuie sa poata doar sa faca anumite recomandari minime clientilor.

Extindere

Talnes are acum 20 de angajati. Daca la inceput aveau doar un aparat si nu prea aveau clienti, dupa doar doi ani au ajuns la performanta de a avea la saloanele Stepanie programari pe doua-trei saptamani inainte cu program full de la ora 5 dimineata pana la 12 noaptea. La aceste ore veneau sa se bronzeze cei care isi terminau programul de munca de noapte (barmani, dansatoare, bodyguarzi, patroni de restaurante). Treptat, au cumparat alte aparate performante si au deschis noi studiouri.

Apoi, firma a dezvoltat departamentul de import – vanzari. Talnes detine momentan cinci saloane de bronzat in Brasov.

In afara de asta, firma si-a extins activitatea si importa si comercializeaza importante branduri de aparate de bronzat, precum Ergoline, Soltron si Hapro Luxura, sau produse cosmetice speciale pentru solar, tuburi UV si piese de schimb si accesorii. Firma brasoveana are in prezent si servicii de service cu autoutilitare pentru a transporta, monta si depana aparatele de bronzat din piata. La momentul actual, Bronze Age detine doua spatii in care are exclusiv solar, primul cu 25 de metri patrati, cu mansarda de inca 25 de metri patrati, iar celalalt spatiu are 23 de metri patrati.

Firma a plecat de la un angajat, iar acum are sase. Ana Maria Beauty Center va achizitiona intr-o saptamana inca un solar vertical. In plus, firma are deja in plan deschiderea unui nou salon, din toamna, salon care va fi mult mai complex, cu remodelare corporala, cu bai de namol, pentru care sunt deja in cautarea unui spatiu de chirie.

Promovare

Talnes isi face promovarea mai ales pe internet si, dupa extindere, prin participarea la expozitii. Principala promovare este insa facuta de faptul ca angajatii sunt atenti cu clientii si de acolo vin recomandarile.

Acelasi lucru e valabil si pentru Ana Maria Beauty Center. Bronze Age a facut la inceput promovarea prin reviste, pliante si chiar emisiuni TV, dar a ramas la concluzia ca „reclama cea mai buna pentru firma a fost gura lumii”.

„Aparitia in reviste dedicate timpului liber costa intre 60 si 100 de euro, in functie de durata si marime, iar aparitia la TV a fost berter, am dat abonamente pentru diverse castiguri in schimbul reclamei”.

Cel mai dificil lucru se dovedeste a fi atragerea clientilor. Aceasta este insa doar o problema de inceput, respectiv o perioada de trei-cinci luni. Se fac apoi diverse promotii, se dau creme gratis, abonamente.

Ocupat aproape tot anul

Chiar daca se poate vorbi de o oarecare sezonalitate a afacerii, doar doua luni sunt mai putin aglomerate, respectiv iulie si august. In aceasta perioada, multi clienti parasesc localitatea pentru concediu.

„Cea mai aglomerata perioada este intre lunile decembrie si mai”. „Martie, aprilie si mai au cei mai multi clienti”. Firma Ana Maria a ajuns, la un an si jumatate de la deschidere, sa aiba ocupat 90% din timpul programului.

Vanzari

„Anul trecut, am ajuns o cifra de afaceri de un milion de euro, acest prag psihologic fiind un avant pentru urmatoarele planuri ale noastre”, a precizat Jozsef Szasz directorul TALNES. In anul 2006, Talnes a avut o cifra de afaceri de peste 700.000 de euro, iar in 2007 au pastrat tendinta de crestere de peste 30%.

„Factorii care au determinat aceasta crestere au fost tendinta pietei in crestere, promovarea neincetata si reprezentarea celor mai importante marci in domeniu”, a declarat Szasz Jozsef.

Infiintata abia in noiembrie 2006, firma lui Butonaru a ajuns la incasari lunare de aproape 20.000 de lei in lunile de varf, iar, in medie, vanzarile lunare sunt de 10.000 de lei. Cele mai multe firme de profil au practica abonamentelor. Totusi, cei mai multi clienti vin fara abonament, in functie de perioada libera avuta la dispozitie.

„Aproximativ 20% dintre clienti vin pe baza de abonament”.

„Consider ca fiecare afacere are nevoie de ceva timp pentru a ajunge la maturitate. Apoi, un salon de bronzare poate sa aduca un profit lunar net de 1.000-5.000 de euro”.

Spatiul necesar

Spatiul necesar pentru un studio solar este de 40-50  metri patrati, care sa includa cabina de schimb si receptia. Dupa confectionarea cabinelor, cu maximum 2.000 de euro, mai este nevoie de amenajarea unei sali de asteptare. Designul interior e ieftin de facut si trebuie sa fie cat mai primitor. Mai este nevoie de un sistem de ventilatie care sa evacueze tot aerul cald produs de catre solarii. Acesta se poate realiza prin tubulatura evacuata in exteriorul salonului sau printr-un sistem de ventilatoare montate in perete. In investitia initiala mai intra si un bransament trifazic, fara de care aparatele nu functioneaza, cu un cost de cel mult 3.000 de euro. Toate acestea intra in investitia initiala. „Dupa parerea mea, in conditiile actuale, un salon ideal ar trebui sa se doteze cu minimum patru aparate de bronzat (in functie de zona), dintre care doua orizontale si doua verticale”, a declarat administratorul Talnes.

Articol preluat din Financiarul

About the author

Bufnita

2comments

Leave a comment: