Cum te bronzezi sănătos la solar?

Dacă nu este făcută cu măsură, expunerea la razele UV poate fi periculoasă.

Puţin bronz în miezul iernii prinde bine oricui, iar cea mai simplă modalitate de a-l obţine este solarul. Oferta este cât se poate de generoasă, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, dar specialiştii în domeniu nu prea vorbesc despre riscurile la care ne expunem atunci când solicităm o şedinţă de bronzare. Care sunt acestea am aflat din ghidul de înfrumuseţare “Glos, parfum şi gălbenuş”.

Bronzarea la solar se face prin expunerea la ultraviolete, adică exact razele de care vrem să ne protejăm pe plajă, pentru a nu ne alege cu arsuri şi leziuni grave ale pielii. De aceea este foarte important cum anume facem şedinţele, cât durează, ce protecţie ne asigurăm şi cât de specializat este personalul care ne asistă.

În primul rând, trebuie să ne pregătim pentru solar tot aşa cum o facem pentru autobronzare, prin exfolierea şi hidratarea pielii de pe întregul corp.

Apoi, trebuie să găsim un salon profesionist, care să acorde consultanţă în privinţa duratei şi a frecvenţei şedinţelor, în funcţie de tenul pe care îl avem, şi să ne ofere loţiuni speciale de protecţie. Aceasta pentru că o blondă cu ten deschis nu suportă aceeaşi intensitate şi durată ale expunerii precum o brunetă cu ten măsliniu, aşa că programul şedinţelor trebuie să ţină cont de aceste caracteristici personale.

Durata şedinţelor trebuie să crească progresiv

În mod normal, tratamentul trebuie să înceapă cu şedinţe scurte, de 1-2 minute, care pot creşte progresiv, în funcţie de fiecare tip de solar, până la 30 de minute, dar nu mai mult de atât. Înainte de fiecare şedinţă, e bine să ne dăm, ca şi înainte de plajă, cu loţiuni cu factor de protecţie UV.

De asemenea, şi după bronzare trebuie să ne hidratăm pielea, pentru a preveni îmbătrânirea sau uscarea acesteia, aşa cum facem după orice repriză de plajă.

La ce riscuri ne expunem?

Deşi sunt emisii controlate de ultraviolete, unii dermatologi le consideră mai sănătoase chiar decât razele soarelui, alţii le contestă vehement. Potrivit acestora, razele UV emise de solar pot dăuna aluniţelor, cicatricilor, petelor şi altor leziuni cutanate, dacă acestea nu sunt acoperite în timpul şedinţelor de bronzare, şi pot cauza apariţia de pistrui sau de dilataţii vasculare. Mai mult, şi părul se poate degrada dacă nu este acoperit cu o cască specială. Studii efectuate în toată lumea au arătat că expunerea constantă la solar îmbătrâneşte pielea, o stafideşte (precum un măr care începe să se usuce – foto)şi creşte riscul apariţiei cancerului de piele.

În cât timp se vede bronzul?

Rezultatele şedinţelor de solar nu apar imediat, ci după patru-cinci expuneri, aşa că nu trebuie să vă impacientaţi şi să cereţi încă o jumătate de oră de “plajă”. Altfel, vă puteţi alege cu pete şi chiar cu arsuri pe corp. Cea mai sănătoasă este bronzarea lentă începând cu doar 5 minute de expunere în primele două şedinţe. Chiar dacă ne-am dori cu toţii să fim creoli şi în mijlocul iernii, pe pârtia de schi sau la patinoar, e bine să avem răbdare.

Articol preluat: LIBERTATEA ONLINE

About the author

Bufnita

Leave a comment: