Este soarele o cură miraculoasă?

Marea dezbatere din domeniul sănătății: este soarele o cură miraculoasă?

Sursa de vitamina DCorpul uman produce Vitamina D când soarele strălucește și noile cercetări sugerează că efectele pozitive asupra sănătății sunt mai mari decât am fi banuit. Dar prea mult soare provoacă cancerul de piele. Este o dilemă ce provoacă aspre discuții între oamenii de știință.

  • Pentru o femeie însărcinată, o scurtă plimbare prin soarele verii ar părea o placută evadare din rigurizitatea sarcinii, o șansă de relaxare la caldură si puțin aer proaspăt. Este o activitatea nedăunător – dar neimportantă – ar părea.

Dar este mai mult de spus despre asemenea plimbări decât am realizat anterior, s-a peconizat săptamîna trecută. Intr-un nou studiu, cercetătorii din Universitatea Bristol au dezvăluit rezultatele obținute, că plimbările sub razele soarelui au efecte izbitoare, îndelungate. Ei au descoperit ca acei copii născuți la sfârșitul verii sau începutul toamnei sunt, în medie, cu 5mm mai înalți și au oase mai groase decât cei născuți iarna sau primăvara devreme.

Nu a fost dificil de observat legatura cauzală, declară team leader-ul profesorul Jon Tobias. Creșterea oaselor noastre chiar și în pântec, depinde de Vitamina D, care, in schimb, este produsă în pielea atinsă de razele soarelui. Astfel copii născuți după ce mamele lor s-au bucurat de plimbările sub soarele verii au fost expuși unei cantități mai mari de Vitamina D și vor avea oase mai puternice decât cei nascuți iarna sau primăvara devreme. „Oasele mai late sunt considerate mai puternice și mai puțin înclinate spre fracturi ca rezultat al osteoporozei in viata de adult, astfel orice afectează dezvoltarea osul tânăr este semnificativ” spune Tobias.

Studiul este important deoarece el indică faptul ca femeile ar trebui să ia în considerare suplimentele de vitamina D pe durata sarcinii pentru a asigura copilului lor atingerea staturii complete. Totuși, rezultatele cercetărilor echipei Bristol se ridică deasupra acestei concluzii evidente. Munca lor adaugă un suport critic controversatei campanii de sanatate care sugerează ca poporul britanic este înfometat de soare și Vitamina D – un proces care le pune viețile în pericol.

Aceste campanii duc la o serie de studii, bazate în principal pe probe epidermiologice, care au conectat decent carența de Vitamina D cu boli precum diabet, cancer de sân, de prostată și tuberculoza. Săptămâna trecută, si George Ebers, profesor la clinica de neurologie Oxford University, a descoperit dovezi care sugerează că deficiența Vitaminei D pe timpul sarcinii și copilăriei poate sporii riscul ca un copil să dezvolte ulterior multiple scleroze.

Studiile solicită cercetări ulterioare riguroase, admit oamenii de știință – dar au provocat totuși un interes considerabil in Vitamina D. Întradevăr pentru câțiva experți în domeniul medical, substanța a devenit un panaceu virtual pentru toate bolile umane. Suplimentele alimentare ar trebui recomandate vârstnicilor, tinerilor și bolnavilor, în timp ce programele de atenționare asupra cancerului de piele rezultat în urma expunerii excesive la soare ar trebui desființate. Avem nevoie de mai multe raze de soare în viața noastră, este declarat.

Dar acest entuziasm nedeclarat a decăzut puternic datorită oficialilor din domeniul sănătății preocupați de creșterea îngrijorătoare a cazurilor de tumori pe piele în Marea Britanie, ca rezultat al bronzării ultra-entuziaste a turiștilor britanici acum câțiva zeci de ani. Recomandările restrictive existente pentru a limita expunerile la soare trebuie riguros menținută, argumentează aceștia ori rata mortalității cauzată de melanoma va sporii și mai mult.

Deci câte raze solare sunt sigure pentru noi? Și care este riscul cele mai mare: cancerul de piele sau bolile cauzate de carența Vitaminei D? Răspunsurile la aceste întrebări cauzează scindări majore între experții în medicină.

De fapt Vitamina D nu este strict o vitamina. Vitaminele sunt definite ca nutrienți care pot fi obținuți din alimentele pe care le consumăm și care sunt vitale pentru sănătatea noastră. Spre exemplu, vitamina C, care previne intalarea bolii scorbut și ajută dezvoltarea cartilagiilor, se gasește în fructe în timp ce broccoli si spanacul sunt bogate în vitamina K, care joacă un rol important în prevenirea coagulării sângelui. Și deși cum este cunoscut faptul că vitamina D se regăsește în uleiul de pește, uleiul de ficat de cod, ouă și unt, sursa principală rămân razele soarelui.

Vitamina D ar trebui considerată drept un hormon,” a declarat Dr. Peter Berry – Ottaway, de la Institutul Științei Alimentare și Tehnologiei, si un consilier la Uniunea Europeană pe teme de siguranța alimentelor. “Se formează sub piele în reacție cu lumina soarelui. Primim ceva din alimente dar sursa principală rămâne soarele.

Elementul cheie în razele solare care stimulează producția de Vitamina D în corpul uman este lumina ultra-violetă de lungimi între 290 – 315 nanometri. În mod incredibil, această componentă solară atinge în Marea Britanie acest nivel doar între lunile Aprilie și Octombrie. “In restul anului, între Noiembrie și Martie soarele abia răsare. Razele sale trebuie să străbată mult mai multă atmosferă decât în vară și nu ating pamântul spune de la Cambridge expertul în nutriție Dr. Inez Schoenmakers. Pentru jumătate de an nu putem produce vitamina D din razele solare, deci ceea ce producem vara trebuie să ne ajunga pentru întregul an”.

În relativ însorita parte de sud a Angliei, aceast lucru nu este o problemă dar în nord și în vestul înnorat probleme de sănătate semnificative apar – mai ales în rândul minoritaților etnice. Pesoanele cu tenul închis la culoare produc mai puțină Vitamină D decât cei cu tenul palid și în locuri cu cerul relativ obscur – orașe precum Bradford sau Glasgow de exemplu – impactul poate fi sever.

In 2007, Departamentul de Sănătate a dezvăluit că 1 din 100 copii nascuți în familiile minorităților etnice suferă acum de rahitism, o boală provocată de carența Vitaminei D, în care copii dezvoltă un mers anormal.

O dată ce boala a apărut s-a dezvoltat în Britania Victoriană dar a fost eradicată de diete imbunătățite. Acum reapare îngrijorător, o problemă ce a fost în continuare agravată în rândul comunităților etnice de femeile ce purtau veșminte ce le acopereau întregul corp și bolcau orice urmă de rază stimulatoare de Vitamina D.

O importantă campanie de sănătate, oefrind sfaturi alimentare și suplimente de Vitamina D a fost lansată încă de pe atunci. Dar pentru mulți medici acest lucru nu este suficient. Serviciul de sănatate publică trebuie să re-evalueze complet strategia Vitaminei D ca o măsură de urgență; să stabilească noi linii directoare pentru consumul de suplimente; și să renunțe la moajoritatea limitărilor impuse saloanelor de bronzare curent propuse de forurile autorităților sanitare.

Aceste apeluri totuși nu au fost făcute din cauza preocupărilor pentru rahitism. Ele urmăresc apariția studiilor la nivel global care sugerează că Vitamina D joacă un rol important în lupta împotriva bolilor de inimă, cancerului, tuberculozei, diabetului și multiplelor scleroze. Vitamina D nu este atât de importantă în dieta noastra pe cât este o substanță miraculoasă. Nu costă nimic producerea ei, doar petrecerea unui timp sub razele soarelui, și se stochează în corp luni de zile.

Un exemplu clasic despre potențialul vitaminei D a fost oferit de un studiu publicat în US journal, Rezultate ale Academiei Naționale de Științe, anul trecut. Acesta a descoperit că persoanele cu nivel ridicat de Vitamina D înving cancerul de colon, sân și plămîni. În studiu, Richard Setlow, un biofizician al Laboratorului Național din Brookheaven în US și expert în conexiunea dintre radiațiile solare și cancerul de piele a calculat câte raze solare poate capta o persoană în funcție de latitudinea la care trăiesc.

Setlow – care a lucrat împrună cu colegii săi la Institutul de Cercetare Oncologic în Oslo – a calculat deasemenea incidența și ratele de supraviețuire după diferite forme de cancer intern asupra persoanelor care trăiau la diferite latitudini. Rezultatele lor arată că în emisfera nordică, incidența cancerului de colon, plamâni și sâni a crecut de la sud la nord în timp ce persoanele din emisfera sudică erau smnificativ mai puțin predispuși să moară din aceste cauze dacât persoanele din nord.

“Având în vedere că Vitamina D pare să joce un rol protector într-un număr de cazuri de cancer intern și posibil o varietate de alte boli, este important de studiat riscurile relative legate faptul că sfaturile de a evita expunerile solar ear putea cauza mai mult rău decît bine în cazul anumitor populații,” Setlow a avertizat.

Și mai este impactul cantității de Vitamina D de la nivelul inimii. Intr-un studiu publicat anul trecut, în jurnalul Circulation, oameni de știință de la Școala de Medicină Harvard din Boston au descoperit că carența de Vitamina D sporește riscul de a se instituii boli cardiovasculare. Adițional, alte studii au facut legătura între carența Vitaminei D și riscul de a se transforma în diabet sau tuberculoză.

Și mai există publicația săptămânii trecute despre studiul profesorului Ebers care a furnizat dovezi clare că o lipsa Vitaminei D atrage modificarile unei gene împotriva organismului și ataca vasele capilare, un proces ce induce multiple scleroze. În fiecare caz, cercetătorii au sugerat putenic ca oamenii să se asigure că iau suplimente de Vitamina D ca să evite asemenea îmbolnăviri.

Alții consideră că asemenea atitudine subestimează problema. Fac referire la un studiu, publicat in 2007, care indică 60% din adulții britanici de varstă medie au mai puțin de un nivel optim de vitamina D în corpul lor pe perioada verii, în timp ce această cifră se ridică la 90% pe perioada iernii. Având în vedere conexiunile dintre deficiență și toate acele boli, doar o reevaluare la scară largă a rolului Vitaminei D în sănătatea britanicilor va da roade, spune Oliver Gillie, Forumul de Cercetare a Sănătății.

Intr-un raport, Sunlight Robbery, pledează pentru abolirea actualului program britanic SunSmart; planificarea unei conferințe internaționale la care să participe doctori și specialiști pentru a determina importanța Vitaminei D pentru sănătate; promovarea consumului de alimente bogate în Vitamina D: și creeareau unui nou comitet ai caror membrii să includă reprezentanți ai pacienților suferinzi de scleroze multiple, cancer și alte boli relaționate de Vitamina D.

Dar cel mai controversat dintre toate este sugestia lui de a utiliza aparatele de bronzat mai mult decît curent. Este timpul ca guvernul Britanic să încurajeze cetățenii să folosescă în mod sigur aparatele de bronzat pentru a reduce riscul apariției cancerului ” a declarat el.

În mod nesurprinzător, conceptul sochează mulți consilieri din domeniul sănătății. “Există acum 9000 de cazuri de melanoma – cancer de piele în Marea Britanie în fiecare an și peste 2000 de decese datorită bronzării fără măsuri de precauție,”declară Sara Hiom, director al Departamentului de Monitorizare a Sănătății pentru Cercetările Oncologice UK. “Cifrele au crescut dramatic în ultimii 20 de ani și vor continua să crească dacă nu suntem foarte atenți”.

Cu toate acestea, Hiom a admis faptul că noile studii au indicat că lipsa Vitaminei D este acum conectată numărului crescător de îmbolnăviri de cancer și alte boli. “Aceasta nu este o scuză pentru un comportament iresponsabil totuși. Omenii trebuie să evite arsurile solare; ferește-te de soare între 11 am și 3 pm chiar și în această țară; și folosește un factor de protecție mărit peste 15.”

Adițional, alți oameni de știință au averizat că legăturile între carența Vitaminei D și boli precum scleroză multiplă trebuie încă să fie dovedite. “Persoane cu o cantitate redusă de Vitamina D, pot mai degrabă să aibe MS decât să se întâmple pur și simplu datorită condiției dificile ieșirii în aer liber ți captării vitaminei D în organism. Trebuie încă să deosebim cauza și efectul în multe din aceste cazuri”, spune Dr. Schoenmakers.

Aceste dezbateri sunt cruciale și sugerează faptul că trebuie să fim precauți în ceea ce privește capacitatea Vitaminei D de a prevenii anumite boli. Pe de altă parte, suficiente dovezi ne parvin acum de la laboaratoare de cercetari din lume care indică faptul că un nutrient o data considerat a fi util în vindecarea bolilor, calr are un rol cheie de jucat în menținerea stării generale de sănătate a unui număr cât mai larg de oameni din populația Marii Britanii.


About the author

Bufnita

Leave a comment: