Programul de expunere la solar

Este necesar controlul exact al timpilor de expunere, pentru a reduce riscul supra-expunerii la radiaţia UV. Un alt factor implicat în şedinţele de bronzare optimă este acela de a fi în măsură să identificăm exact diferitele tipuri de piele, ai clienţilor care frecventează saloanele de bronzare.

Stabilirea timpului de expunere

Intervalele de timp maxime depind de intensitatea şi distribuţia spectrală a emisiei UV de către echipamentul avut în dotare şi nu trebuie să depăşească timpul de expunere maxim, recomandat de eticheta producătorului. Producătorilor de echipament li se cere să întocmească un program de expunere şi să stabilească timpul de expunere recomandat; şi deci, intervalul de timp maxim, bazat pe caracteristicile speciale ale produselor lor.

Programul de expunere permite utilizatorului să construiască treptat un bronz, pe care să-l menţină, controlând concomitent, riscul unor vătămări acute şi efecte adverse întârziate. Dat fiind faptul că doza UV care cauzează o coloraţie rozacee sesizabilă a pielii nu este aceeaşi pentru toţi, programul/graficul de expunere depinde de tipul de piele al utilizatorului.

Stabilirea tipului de piele

Tipurile de piele se împart în şase clase, în funcţie de coloraţia pielii şi de rasă. Tipurile caucaziene reprezintă primele patru tipuri de piele; 1, fiind cele mai deschise. Tipurile de piele 5 şi 6 includ în mod normal persoanele cu ten foarte închis, sau negru.

TIP Reacţia pielii Exemple
I. Se bronzează puţin, sau deloc, se arde uşor şi sever, apoi se cojeşte Cel mai adesea persoanele cu piele deschisă, ochi albaştri, pistrui; piele albă, neexpusă
II. Se arde neobişnuit de repede şi sever (arsuri dureroase); se bronzează minimal şi deschis; se cojeşte Persoane cu ten deschis; ochi albaştri sau căprui, păr blond sau roşu; piele albă, neexpusă
III. Se arde moderat, se bronzează mediu Caucazian mediu; pile albă, neexpusă
IV. Se arde minimal, se bronzează uşor şi peste medie, cu fiecare expunere; depăşeşte reacţia IPD (închiderea imediată a nuanţei pigmentului) Persoane cu piele deschisă sau brună; păr brun închis, ochi bruni; piele neexpusă este albă, sau brun deschis (Orientali, Hispanici şi Mediteranieni)
V. Se arde rar, se bronzează uşor şi substanţial; întotdeauna depăşeşte reacţia IPD Persoane cu piele brună; pielea neexpusă este brună (Indieni Estici, Hispanici etc.)
VI. Se bronzează profund şi nu se arde niciodată, depăşeşte reacţia IPD Persoane cu ten negricios (de ex. Negrii Africani & Americani, Aborigeni Australiei & Sod Indieni)
About the author

Info bronzare

Leave a comment: