Saloanele de bronzare vs. clasificarea IARC

Dragă cititorule:

Recent, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC) a clasficat aparatele de bronzare ca făcând parte din Grupa 1 cancerigene. Deasemenea menționate în aceeași grupă au fost și arsenicul, peștele sărat, anticoncepționalele, plutoniul, vinul roșu și iperita. Nu am văzut nici o atenționare  a autorității sanitare către public referitoare la faptul că merlot-ul preferat poate fi la fel de fatal precum tutunul sau arsenicul! De ce nu? Pentru că este la fel de ridicol precum sună; mai mult, este exact aceast tip de gândire care a circulat prin media în ultimile săptămâni producând titluri și povești inexacte.

IARC a ignorat informațiile care se contraziceau la clasificarea razelor ultraviolete în  Grupa 1 carcinogene.  IARC a citat propriul raport declarând “riscul cancerului de piele melanoma a crescut cu 75% când oamenii au ales să folosească aparatele de bronzare înainte de vârsta de 30 de ani.”  În această declarație s-a ignorant informația confuză care indica:

Analiza IARC era viciată. În timp ce persoanele palide care nu se bronzează ci doar se ard (numiți tipul de piele I), persoane ce nu ar avea voie să se bronzeze într-un salon de bronzare profesionist, certificat, au fost înlăturați din baza de date IARC pe motiv că nu s-a înregistrat nici un risc din parte grupului studiat.

De fapt nici o cercetare nu a izolat expunera regulată, fără arsuri la razele sau solar ca un factor de risc semnificativ pentru nici un fel de boală de piele.  Repet, nici o cercetare nu a indicat în mod specific expunerea regulată la soare sau solar ca un factor de risc semnificativ pentru nici un fel de boală de piele.

Cu toate acestea, nu scăpați din vedere faptul că oamenii, precum orice lucru viu de pe planetă, AU NEVOIE de lumina soarelui pentru a trăi. 97% din Canadieni sunt pasibili de riscul carenței Vitaminei D deoarece nu primesc suficiente raze solare. Gândește-te că ar trebui să bei 100 de pahare de lapte integral pentru a acumula aceeași cantitate de Vitamina D pe care ai acumula-o prin 1 expunere la soare. Expunerea la razele UV (fie ele de la solar sau soare este singura cale natural de a produce Vitamina D). Doar se numește vitamina soarelui pentru un motiv!

Deasemena s-a omis menționarea faptului că: Melanoma este mai comun la persoanele care lucrează în interior dacât la cele care lucrează în exterior. Deoarece acest lucru este adevărat, relaționarea melanoma – razele solare nu poate fi atât de evidentă. Dacă ar fi o asemenea relatie, cei care lucrează în exterior ar prezenta mult mai multe incidențe decât cei care lucrează în interior.

Cancerul de piele apare cel mai des pe părți ale corpului care nu sunt expuse la razele solare în mod regulat. Din nou, deoarece acest lcuru este adevărat, relaționarea cancerului de piele cu razele solare nu poate fi făcută. Întradevăr, 18 din 22 studii epidemiologice efectuate vreodată în acest domeniu nu arată asocieri semnificative, incluzând și cel mai mare și recent studiu. Celelalte 4 studii din nou nu au permis variabile precum tipurile de piele.

Este convingerea mea că bronzarea artificială pentru cei care se pot bronza, este cea mai inteligentă modalitate de a maximiza beneficiile și minimiza risurile asociate cu fie prea multe sau prea puține raze solare.

În final, luați în considerare această ipocrizie: comunitatea dermatologilor încă continuă să folosească echipamentele de bronzare artificială în cabinetele dermatologice pentru a trata psoriasis-ul și alte disfuncționalități pur cosmetice; un tratament numit “fototerapie”. Dacă ceea ce a fost larg răspândit acum câteva săptămâni ar fi adevărat, atunci profesia dermatologilor ar fi vinovată de ceea ce ei acuză industria bronzării, de creșterea riscului de cancer de piele prin tratarea cauzelor cosmetice, care ar viola  declarația „ nu fă niciodată rău”, jurământul unui fizician Hipocratic.

Spunând că expunerea la razele UV exposure este dăunătoare și ar trebui evitată este la fel de dăunătoare ca și dacă ai afirma că apa cauzează înnecul și deaceea ar trebui evitată.

Saloanele de bronzare oferă un serviciu valoros comunității căreia se adresează, învățând oamenii conceptul moderației și întreținerii pielii în timp ce le respectăm inteligența.

Sursa: A.S.B.P.R.

About the author

Bufnita

Leave a comment: