Dezinformare în presă – partea II

semn exclamareUlterior aparitiei în presa scrisă și pe un post național de televiziune al unor informații eronate și foarte dăunătoare industriei bronzării, vă prezentăm mai jos punctul de vedere al European Sunlight Association:

„Dragi membrii ESA și prieteni ai industriei,

Sunt sigur că sunteți la curent cu masiva campanie de presă împotriva industriei noastre bazată pe faptul că grupul de lucru IARC (Agenția Națională de Cercetare a Cancerului) a ridicat clasificarea dispozitivelor de bronzare la Clasa I „cancerigen pentru oameni”, o clasificare în care radiația solară a fost prezentă încă din 1992.

Toate acestea se bazează pe un studiu de suprafață al IARC care au găsit sporirea riscului de cancer de piele cu 75% dacă folosești un aparat de bronzare înainte de vârsta de 30 de ani. Am criticat acest raport (vezi comunicatul de presă) ca fiind deteriorat întrucât oamenii de știință implicați au neglijat aspectele pozitive ale radiațiilor UV în general și a Vitaminei D în special.

Muncim din greu pentru a menține situația sub control prin emiterea unor declarații de presă viitoare și documentelor de sprijin asap. Între timp, va oferim libertate în folosirea următoarei declarații dacă trebuie să oferiți un răspuns mediei locale:

”Faptul că IARC a pus folosirea aparatelor de bronzat în aceeați categorie cu lumina solară este doar interesantă” a spus Christina Lorentz, Președintele European Sunlight Association. ”Razele UV emise de un aparat de bronzare sunt similare celor eliberate de soare, care au fost categorisite în Grupa 1 din 1992. Alte produse din aceasta categorie sunt vinul rosu, berea și pestele sărat. ESA si asociațiile membre au militat dintotdeauna pentru importanța expunerii moderate când vine vorba de razele UV fie ele de la soare sau de la un aparat de bronzare.”

Frank Harbusch – Secretary General – European Sunlight Association- Brussels Office –
51, Chaussée de Charleroi, 1471 Genappe-Loupoigne, Belgium
Phone : +32-67-670114; Fax:      +32-67-648048
Email : europeansunlight@skynet.be; Internet : www.europeansunlight.eu

Comunicat de presă

(27 Ianuarie 2009)

OAMENII DE ȘTIINȚĂ RESPING AFIRMAȚIA CĂ APARATELE DE BRONZARE MĂRESC RISCUL APARIȚIEI CANCERULUI DE PIELE

O afirmație a IARC  (The International Agency for Research on Cancer – Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului) referitoare la folosirea aparatelor de bronzat și un risc sporit de cancer de piele a fost respinsă de Sunlight Research Forum (SRF – Forumul Cercetătorilor Luminii Solare) fiind considerată falsă și derutantă.

Un raport publicat de IARC, ”Razele artificiale UV și Cancerul de Piele” pretindea că “folosirea unui aparat de bronzare sub vârsta de 35 de ani va mări riscul apariției cancerului de piele cu 75%”.

Consultările SRF cu un număr de specialiști internaționali de renume în cercetarea efectului razelor UV asupra sănătății corpului uman au catalogat această afirmație ca fiind greșit interpretată. Printre cei intervievați, Dr. Frank de Gruijl de la Departamentul de Dermatologie al Centrului Medical al Universității Leiden din Olanda a afirmat, “Este extrem de dificil, dacă nu chiar imposibil, să separi riscul apariției cancerului de piele datorită expunerii razelor solare sau folosirii aparatelor de bronzat. Pentru a separa aceste riscuri s-ar impune cel puțin o cale simetrică de analizare a ambilor factori. Cu toate acestea, este imposibil să măsori expunerea solară în viața de zi cu zi, cu certitudinea solicitată. Pentru a stabilii o legătură cauzală între  expunerea la razele UV în aparatele de bronzat și apariția cancerului de piele, studiile ar trebui să demonstreze dacă există legături datorită duratei de expunere și dacă expunerile anterioare sunt mai mult legate de cancerul de piele decât expunerile recente.”

Ad Brand înclinând către părerea organizației non-profit Sunlight Research Forum, care tinde să faciliteze și să sprijine cercetările efectelor expunerii la razele UV, a afirmat: “este clar că există păreri total diferite între IARC și alți membrii seniori ai comunității stiințifice în identificarea relațiilor dintre expunerea la aparatele de bronzare și riscul apariției cancerului de piele. Campanile de sănătate publică și politicile pot fi determinate de concluziile unui asemenea raport și de aceea, noi considerăm că este foarte important ca informația să fie prezentată corect și comunicată similar de către toți factorii implicați. Ceea ce știm cu siguranță este că, contrar expunerii solare, aparatele de bronzat mențin expunerea UV în limita unei doze minime de eritem.  Aparatele de bronzare pot contribuii la riscul cancerului de piele dar expunerea la soare se așteaptă să fie de departe cel mai mare factor de risc. ”

Brand a criticat deasemenea raportul IARC pentru omiterea concluziei unui important studiu European asupra folosirii aparatelor de bronzare și a declarat: “Un studiu de caz-control al Institutului de Sănătate din Luxembourg, asupra folosirii aparatelor de bronzat și riscul apariției cancerului de piele la vârste între 18-49 de ani, a comparat expunerile trecute la aparatele de bronzat și la soare a 622 de cazuri de cancer de piele, cu expunerile experimentale a 649 de pacienți din 6 tări europene. Nivelurile de folosire a aparatelor de bronzat erau mai mari decât în orice studiu anterior pe aceeași tematică. Nu a fost găsită nici o dovadă de asociere a folosirii aparatelor de bronzat cu cancerul de piele, nici un rezultat nu sugera un răspuns pozitiv, nici o asociere nu s-a identificat pe subiecții care au raportat mai mult de 35 de ore de expunere la aparatele de bronzare  sau care au început expunerea la razele UV ale aparatelor cu cel puțin 19 ani înainte de interviu. Studiul a concluzionat că ”dacă ar fi existat cu adevărat o legătură între folosirea aparatelor de bronzat și cancerul de piele atunci trebuie să fie marginal”.  În cadrul SRF, considerăm că includerea acestui studiu ar fi afectat cu siguranță concluzia raportului IARC și astfel se ridică semnul de întrebare de ce a fost exclus???”

Pentru mai multe informații despre Sunlight Research Forum vizitați www.sunlightresearchforum.eu

Note de subsol:

  1. O copie completă a raportului IARC – Expunerea la Radiațiile Artificiale UV și Cancerul de Piele – este disponibilă pentru download pe: www.sunlightresearchforum.eu
  2. Sunlight Research Forum este o organizație non-profit cu sediul în Olanda.
  3. Scopul Sunlight Research Forum este să ajute să scoată la suprafață, cele mai recente informații medicale și de știință ale efectelor expunerii moderate la razele UV asupra oamenilor. Durează, uneori decenii, pentru ca noi ideii științifice să fie acceptate și asimilate, mai întâi în rândul cunoștințelor corpului de știință și apoi în politici. Vrem să reducem acest timp la minim astfel încât beneficiile cercetărilor științifice să conducă la o mai bună înțelegere a efectelor razelor UV asupra sănătății umane și să disponibile pentru public fără nici o amânare nenecesară. Sperăm să furnizăm factorilor de decizie informațiile corecte pe care să se sprijine ulterior politica națională de sănătate și indivizilor informații mai bune pe care să-și bazeze alegerile propriilor stiluri de viață. Noi cercetări și idei bine fondate despre expunerea moderată la razele UV atât în interior cât și în exterior vor fi prezentate și discutate în Sunlight Research Forum de către persoane care lucrează în domeniul medicinei, academicieni și jurnaliști. www.sunlightresearchforum.eu

Contact Media:

Ad Brand – vorbitor fluent de Limbile Olandeză, Germană și Engleză
Sunlight Research Forum
t:   +31 (0)651 358 180
e:   info@sunlightresearchfoum.org

CITESTE si prima parte a comunicatului

About the author

Bufnita

Leave a comment: