Baile de soare

baie de soareDermatologii spanioli îşi reconsideră atitudinea faţă de băile de soare

23 octombrie 2009 (ESA) – Pe fondul tot mai numeroaselor semnalări de deficite în ceea ce priveşte vitamina D, dermatologii îşi reconsideră poziţia faţă de practicarea băilor de soare. “În ţările care dispun de reglementări foarte riguroase în legătură cu uzul solariilor, dermatologii constată acum că recomandarea făcută publicului de a evita cu stricteţe razele ultraviolete ar putea fi fost exagerată, în sensul că expune populaţia la un risc sporit de deficit de vitamină D”, declară Christina Lorenz, preşedinta Asociaţiei Europene a Luminii Solare (European Sunlight Association (ESA). Concluzia desprinsă dintr-o recentă conferinţă de presă desfăşurată cu prilejul celei de-a 21-a Reuniuni Naţionale de Dermatologie Cosmetică (XXI. Reunión Nacional de Dermatología Cosmética) este aceea că soluţia constă într-o expunere moderată la radiaţia ultravioletă.

În cursul conferinţei de presă, Julián Conejo-Mir, preşedintele Academiei Spaniole de Dermatologie (“Academia Española de Dermatología”), a subliniat faptul că, fiind confruntaţi cu o îngrijorătoare lipsă de vitamină D în rândul largii populaţii, dermatologii parcurg o perioadă de “reconsiderare” a poziţiei lor faţă de expunerea la lumina solară, reconsiderare pe care el o califică drept “foarte pozitivă”. Conducătorul Academiei de Dermatologie a apreciat în mod deosebit calităţile vitaminei D, arătând că “singurul efect pozitiv pe care îl va avea modificarea climei constă în aceea că ne va permite asimilarea unei cantităţi superioare de vitamină D pe bază solară.” Conform celor expuse de domnia-sa, vitamina D joacă un rol important în cadrul sistemului nostru imunitar, reprezentând o sursă de activitate anti-cancerigenă în raport cu cancerul de colon, de prostată şi de sân.

Esteban Parra, profesor de antropologie la Universitatea din Toronto şi specialist în pigmentaţia umană, a atras atenţia asupra efectelor benefice împotriva bolilor autoimunitare, citând în acest sens exemplul sclerozei multiple. Pentru a se acumula un nivel îndestulător de vitamină D în organismele noastre, a arătat profesorul Parra, nu este suficientă urmarea unui regim adecvat, ci sunt necesare şi băi de soare sau, în ţările în care acest lucru nu este posibil, recurgerea la soluţii complementare. În acelaşi timp, domnia-sa a avertizat că, prin exces, aceşti doi factori pot deveni nocivi.

Conform concluziilor oferite de dermatologi, cheia constă, în esenţă, în practicarea băilor de soare în condiţii de moderaţie, căutându-se echilibrul între dozarea necesară asimilării de vitamină D şi excesul cauzator de arsuri. “Acest echilibru nu este uşor de găsit”, au pus în vedere cei doi experţi, însă, după cum a formulat Conejo-Mir, “poate că dermatologii ar trebui să se abţină de la a emite judecăţi într-atât de extreme” atunci când recomandă protecţia împotriva radiaţiei solare, întrucât şi vitamina D constituie un element pozitiv în lupta împotriva tumorilor maligne ale pielii.

Cea de-a 21-a Reuniune Naţională de Dermatologie Cosmetică (XXI. Reunión Nacional de Dermatología Cosmética) a avut loc între 1 şi 3 octombrie 2009 la Logroño, Spania.

Asociaţia Europeană a Luminii Solare (European Sunlight Association, ESA) este organizaţia centrală europeană în sectorul industriei de bronzare, în cadrul ei fiind reprezentate 28 de asociaţii naţionale şi de companii din 15 state membre ale UE, precum şi din Norvegia, Elveţia, Rusia şi SUA. Sediul ei se află în Belgia. ESA promovează un discurs responsabil în legătură cu bronzarea moderată şi cu prevenirea arsurilor solare.

 

 

Sursa: A.S.B.P.R.

 

About the author

Bufnita

Leave a comment: