Derma si epiderma

pieleaPielea, cel mai extins organ.

Pielea acoperă întreaga suprafaţă a corpului. Pielea unui adult mediu de cca. 3,6-4,5 kg greutate, are o suprafaţă medie de cca. 6,7 metri pătrati.

Scopul acestui strat exterior este acela de a proteja împotriva rănirilor, infecţiilor, căldurii, frigului şi a depozita apa, grăsimile şi vitaminele.

Pielea umană se reface o dată la fiecare patru săptămâni.

Pielea este împărţită în trei straturi:

1. epiderma, stratul exterior, care produce taninul. Acest strat contine ingredientii cu ajutorul careia tenul va capata o culoare inchisa sub influenta razelor UV.

2. derma, stratul mijlociu, care conţine colagenul şi alte materiale vitale pentru rezistenţa pielii, capacitatea sa de a se auto-repara şi lupta împotriva infecţiilor; şi

3. ţesutul subcutanat sau stratul interior, care serveşte pentru separare, o rezervă de hrană şi leagă pielea de restul corpului.

La baza epidermei există celulele numite melanocite (aprox. 5% din celulele epidermei). Acestea sunt celulele de pigmentare implicate în procesele de bronzare.

Melanocitele folosesc aminoacidul numit tirozină, pentru produce melanosomele (granule brun închis de pigment) care conţin melanina care, atunci când este oxidată de razele UV, asigură colorarea adaptivă a pielii.

Expuse la radiaţia ultravioletă, melanocitele eliberează suplimentar melanozomi, care fac ca pielea să devină şi mai închisă la culoare.

Pigmentarea facultativă reprezintă simplu, nivelul unui bronz acumulat de un individ expus la lumina ultravioletă, în timp ce pigmentarea constitutivă reprezintă culoarea naturală a pielii.

Fiecare individ are doar o cantitate dată de melanină, care este determinată de tipul individual al tenului său. Cu toate că graduat, persoana îşi poate mări, prin bronzare, cantitatea producţiei sale de melanină, ea nu poate trece de la un tip de piele, la altul.

About the author

Bufnita

Leave a comment: